Eymir için Doğa Filmleri: “Madak” Film Gösterimi ve Yönetmen ile Söyleşi

ODTÜ Mezunları Derneği Eymir ve ODTÜ Doğasını Koruma Komisyonu’nun AFSAD iş birliğiyle düzenlediği “Eymir için Doğa Filmleri Gösterimi” etkinliklerinin ilkinde “Madak” film gösterimi ve ardından filmin yönetmeni ile söyleşi yer alıyor.

Hepimizin bildiği gibi, Eymir Gölü, Ankara’nın en önemli doğal ortamlarından biri. Eymir Gölü’nün de içinde bulunduğu havza; Ankara’nın en etkili hava kanalı olma, doğal su rejimi ve iklim dengeleyici özellikleriyle, bazıları dünya çapında nesli tükenenler sınıfında olan canlı türleri ve doğal ortamıyla, Ankara için büyük önem taşımakta. Eymir’in doğal kalması bu nedenle çok önemli.

Biliyoruz ki, bizim Eymir’in doğallığı konusunda gösterdiğimiz duyarlılığı, ülkemizin başka bölgelerindeki başka insanlar da kendi topraklarındaki göller, akarsular, ormanlar ve doğal yaşam için gösteriyorlar.

İzleyeceğimiz film; Bitlis’in Güroymak ilçesinin Budaklı köyündeki kaplıcada, kışın -20 derece soğukta suya girerek yıkanmaları ile dikkat çeken mandaların yaşamını, belgesel kurgu içinde anlatıyor. Filmde insan-hayvan sevgisi, bir ailenin 3 kuşağının hayvanlarla olan son derece duygusal ilişkisi, çarpıcı bir biçimde ele alınıyor.

Film; 2022 yılında tamamlandıktan sonra katıldığı uluslararası festivallerde pek çok seçkide yer aldı ve Hindistan, Kanada, Fransa ve Güney Kore’den 8 kez ödülle döndü. Ülkemizde, AFSAD’ın 2023 yılında düzenlediği Uluslararası Film Festivali’nde, belgesel kategorisinde “Özel Jüri Ödülü”ne değer görüldü.

Gösterimin ardından filmin yönetmeni; Harran Üniversitesi Coğrafya Bölümü öğretim üyelerinden, çok sayıda kısa, orta ve uzun metraj belgeselde yönetmen, senarist, danışman olarak görev yapmış olan Prof. Dr. Sedat Benek ile bir söyleşi gerçekleştireceğiz.

Etkinliğimize tüm üyelerimizi ve yakınlarını bekliyoruz.