Üye DuyurularıDuyurularGenelHaberlerSlider

RANT YOLUNU YAPTIRMAYACAĞIZ!

Dün akşam saatlerinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencilerinin, mezunların, akademisyenlerin ve Ankara halkının katılımıyla Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) binası önünde ODTÜ ormanını ikiye bölecek olan yol projesi için basın açıklaması gerçekleştirildi.

ODTÜ’lülerin, ODTÜ ormanını ikiye bölen ve kamuoyunda “Rant Yolu” projesi olarak bilinen projenin iptali için Ankara Büyükşehir Belediye önünde düzenledikleri basın açıklamasına polis saldırdı. ABB Başkanı Mansur Yavaş ve ABB meclisinden, kamuoyunda “Rant Yolu” olarak da bilinen projenin iptalini talep eden ODTÜ’lülerden altı öğrenci, basın açıklamasının hemen ardından gözaltına alındı. ODTÜ’lüler gözaltı esnasında polisin, zabıtanın ve güvenlik görevlilerinin biber gazlı saldırısına ve fiziksel şiddetine maruz kaldı. Polis, açıklamayı takip eden bir gazetecinin kamerasındaki görüntülerini silerken, iki gazeteciyi darp etti.

Yaşananların hemen ardından, Ankara Büyükşehir Belediyesi, ODTÜ bileşenlerinin belediye alınmaması ve polisin saldırısının ardından, “ODTÜ Yolu başlıklı manipülatif girişimler hakkında açıklama” başlığıyla bir metin yayınladı. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ODTÜ arazisi içerisinde herhangi bir çalışmasının olmadığı belirtilen açıklamada; ABB Meclisine pandemi döneminden itibaren yaklaşık 2,5 yıldır sadece basın mensuplarının alındığı, Meclise katılım konusunda kısıtlanmanın ODTÜ Yolu ile ilgili olmadığı ve ODTÜ Bileşenlerinin Belediye merkez binası önünde stant açmasına ve protesto girişimlerine asla müdahale edilmediği iddia edildi.

Açıklamada “ABB’nin tüm rant projelerine karşı büyük bir mücadele verdiği, bu süreçte ideolojik ve manipülatif sebeplerle sosyal medyada paylaşım yapan, hâlihazırda bir çalışma yapılmadığı halde “yapılıyormuş gibi” açıklamalarda bulunan, olay çıkmasından medet uman ve bundan beslenen kesimlerin açıklamalarına itibar edilmemesini rica ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Defalarca söyledik

Bir kez daha yineliyoruz.

Sözümüzü duymak istemeyenlere ve duyulmasın diye elinden geleni yapanlara karşı bir kez daha sesleniyor ve Rant Yolu’na hayır diyoruz. Artık başında Melih Gökçek bulunmasa da Gökçek’in ruhunun yaşamaya devam ettiği, Gökçek politikalarını ve projelerini devam ettiren Mansur Yavaş’ın yönetimindeki Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ODTÜ Ormanını parçalatmayacağımızı, bir avuç zengine spekülatif rant sağlamak için Ankara’nın ekosistemlerinin katledilmesine izin vermeyeceğimizi bir kez daha duyuruyoruz.

Bu yol projesi, doğanın yağmalanarak Melih Gökçek’in rezidanslarına, “hasta garantili” Bilkent Şehir Hastanesi’ne, “araç garantili” Niğde Otobanına ve İncek bölgesinde inşaat halinde olan lüks kulelere rant sağlanmasına yarayacak resmi adıyla “Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantısı”, bizlerin deyimiyle “Rant Yolu” projesini kabul etmiyoruz.

Bu proje ile ODTÜ Ormanı geri dönülemez bir ekolojik yıkıma maruz kalacaktır. ODTÜ Ormanı içinde barındırdığı 250’den fazla kuş türüyle, akarsuları ve bitkileriyle bugün Ankara’nın son yekpare ormanlık alanı olma özelliğini taşımaktadır ve yolun yapılması bu alanın geri dönülemez tahribatına yol açacaktır.

Gelinen bu süreçte, Rant Yolu projesi gündeme geldiğinden bu yana düzenli olarak kamuoyuna ve yetkili mercilere bu bilgileri aktarmamıza rağmen ABB yönetimi bize herhangi bir cevap vermekten yahut somut bir adım atmaktan kaçınmıştır. Bu süreç içinde Dernek olarak ABB başkanı Mansur Yavaş ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile ayrı ayrı görüşerek gelişmeleri, yaşanılan sorunu ve çözüm önerilerimiz ile taleplerimizi iletmemize rağmen “katılımcı belediye” sloganı ile çalışmalar yapan ABB yetkilileri bu taleplerimize kulak tıkamıştır.

Toplam 11 kilometrelik rant yolunun İncek’ten başlayan inşaat çalışmaları artık ODTÜ Ormanı sınırlarına yaslanmıştır. İhale sürecinin tamamlanmasına kısa bir süre kala ABB’nin ve ihaleyi alan şirketin kısa bir süre içinde ODTÜ arazisine gireceği bilinmektedir. ODTÜ Ormanına girilmesi durumunda bizler ODTÜ bileşenleri olarak orada olacak ve bu rant projesine karşı çıkacağız. Bizler ODTÜ Bileşenleri ve Ankaralılar olarak Rant Yolu projesini kabul etmediğimizi bugün bir kere daha duyuruyoruz ve taleplerimiz dikkate alınana denk n yinelemeye devam edeceğiz.

Rant Yolu projesini iptal etme gücü Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin karar organı belediye meclisinde ve belediye başkanı Mansur Yavaş’tadır. Bu sebeple Mansur Yavaş’a ve ABB’ye bir kere daha sesleniyoruz; Rant Yolu projesini yaptırmayacağız! Projeyi iptal etmeyip iş makinelerinizi ODTÜ Ormanına sokmanız durumunda ise ODTÜ’lüler ve Ankaralılar Kavaklık Direnişinde olduğu gibi bütün fiziksel güçleriyle bu yıkıma ve talana engel olacaktır.

Biz, ODTÜ’den geçecek “Rant Yolu”na karşı çıkıyoruz.

Ankara’nın son ekolojik yeşil alanı için Ankaralılarla birlikte mücadele ediyoruz.

Kazanan biz olacağız …

 

ODTÜ Mezunları Derneği

Başa dön tuşu

Değerli Üyelerimiz,

Derneğimize bağışlarınızı bekliyoruz.

DERNEK İŞ BANKASI BAĞIŞ HESAPLARI 

İŞ BANKASI ODTÜ ŞUBESİ

TL HESABI

HESAP ADI: ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MEZUNLARI DERNEĞİ

IBAN: TR63 0006 4000 0014 2291 4222 59

USD HESABI

HESAP ADI: ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MEZUNLARI DERNEĞİ

IBAN: TR39 0006 4000 0024 2293 7971 49

EURO HESABI

HESAP ADI: ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MEZUNLARI DERNEĞİ

IBAN: TR98 0006 4000 0024 2293 7971 54

SWİFT KODU: ISBKTRISXXX

Önemli Not: Açıklama bölümüne sadece DERNEK BAĞIŞI ve İLETİŞİM BİLGİSİ yazılması gerekmektedir.

Saygılarımızla,

ODTÜ Mezunları Derneği

Yönetim Kurulu