Üye DuyurularıDuyurularGenelHaberlerSlider

ODTÜ ONUR YÜRÜYÜŞÜ ENGELLENEMEZ!

Onur Haftası kapsamında ODTÜ LGBTİQAA+ dayanışması ve ODTÜ öğrencilerinin 10 Haziran 2022 tarihinde yapmayı planladığı Onur Yürüyüşü Rektörlük tarafından uygun bulunmamıştır. Dahası Rektörlük tarafından yapılan açıklamada anayasal haklar göz ardı edilerek, öğrenci arkadaşlarımız hedef gösterilmektedir. Yürüyüşte ısrar edilmesi durumunda “gerekli her türlü güvenlik önlemi alınacağı” ifade edilmiştir.

Yıllarca barışçıl bir biçimde yerleşkemizde yapılmış olan Onur Yürüyüşü ‘nün yasaklanmasının nasıl sonuçlar doğurduğunu 2019 yılında hep birlikte yaşadık. Öğrenciler kolluk kuvveti tarafından öldüresiye dövüldü. Bu şiddeti engellemek isteyen öğretim elemanları tartaklandı ve gözaltına alındı. Kantininden dersliklerine tüm üniversite topyekûn güvensiz hale getirildi.  Şimdi bugün “Her türlü güvenlik önlemi” denilince bu yaşananlar hafızamızda canlanıyor ve üniversitemiz adına kaygılanıyoruz. Hem kamuoyu nezdinde hem de 2019 sonrasında açılan davalarda saldırıya uğrayan ODTÜ’lülerin suçsuzluğu ve bu yasakların hükümsüzlüğü kanıtlanmışken aynı hatada ısrar edilmesini talihsiz buluyoruz.

Üniversite yönetimi de bilmektedir ki toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemek herhangi bir izne tabi olmayan demokratik bir haktır. Bu hak, anayasanın 34. Maddesi ile korunmaktadır. Burada tek koşul, barışçıl ortamın korunmasıdır.  Yıllardır yapılan Onur Yürüyüşleri, engelleme olmadığı takdirde barış içinde ve coşku ile yapılmaktadır. Ne yazık ki yönetim tarafından sorumsuzca yapılan açıklamalar ve keyfi uygulamalar, üniversitemizde yıllardır süren bu barışçıl ortama zarar vermektedir.

Anayasa ile güvence altına alınan hakların fiili durum yaratılarak güvenlik güçleri zoru ile engellenmesini kabul etmiyoruz. Kampüsümüzde polis istemiyoruz. Hukuk dışı gerekçelerle kampüse polis sokularak yürüyüşün fiili olarak engellenmeye çalışılması durumunda ortaya çıkacak şiddetin sonuçlarının sorumlusu üniversite yönetimi olacaktır. Üniversite yönetiminin, güvenlik adı altında hakları ve özgürlükleri baskılayıcı önlemleri değil, demokratik bir toplumun gerekliliği olan demokratik hakların gerçekleştirilebilmesi ve korunması adına gerekli önlemleri almasını talep ediyoruz.

Tüm ODTÜ kamuoyunu keyfi uygulamaların karşısında, demokratik hakların yanında olmaya, ODTÜ ilke ve değerlerine sahip çıkmaya çağırıyoruz.

 

ODTÜ Mezunları Derneği

ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği

Eğitim-Sen ODTÜ İş Yeri Temsilciliği

Başa dön tuşu

Değerli Üyelerimiz,

Derneğimize bağışlarınızı bekliyoruz.

DERNEK İŞ BANKASI BAĞIŞ HESAPLARI 

İŞ BANKASI ODTÜ ŞUBESİ

TL HESABI

HESAP ADI: ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MEZUNLARI DERNEĞİ

IBAN: TR63 0006 4000 0014 2291 4222 59

USD HESABI

HESAP ADI: ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MEZUNLARI DERNEĞİ

IBAN: TR39 0006 4000 0024 2293 7971 49

EURO HESABI

HESAP ADI: ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MEZUNLARI DERNEĞİ

IBAN: TR98 0006 4000 0024 2293 7971 54

SWİFT KODU: ISBKTRISXXX

Önemli Not: Açıklama bölümüne sadece DERNEK BAĞIŞI ve İLETİŞİM BİLGİSİ yazılması gerekmektedir.

Saygılarımızla,

ODTÜ Mezunları Derneği

Yönetim Kurulu