DuyurularGenelSlider

BİLGİLENDİRME! Eymir Gölü ve Çevresindeki Ormanlara İlişkin

Sayın Üyemiz

19 Mayıs ve 12 Haziran 2021 tarihlerinde bazı gazetelerin Ankara eklerinde “Eymir’in Ağaçları Neden Kuruyor?” başlıklı haberlerle ilgili olarak Derneğimizi arayan bazı üyelerimiz, konuyla ilgili bilgi almak istediklerini belirtmişlerdir. Konunun gazetelerde yer alması, Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde, MHP Grup Başkan Vekili Murat Ilıkan’ın önergesiyle hazırlanan “ODTÜ ormanları olarak bilinen Eymir Gölü ve çevresindeki yeşil alanlara ilişkin Çevre ve Sağlık Komisyonu Raporu”nun gündeme alınması sonucu olmuştur. Söz konusu rapor, ODTÜ ormanlarında son aylarda görülen ağaç kurumalarının nedenlerinin araştırılması, sağlam olan ağaçların korunması ve gerekli tedbirlerin alınması için ODTÜ ile Büyükşehir Belediyesi’nin ortak çalışma yapmasına ilişkindir.

Derneğimiz Eymir ve ODTÜ Doğasını Koruma Komisyonu konuyla ilgili çeşitli girişimlerde bulunmuştur. İlk olarak Orman Genel Müdürlüğü, Ankara Orman İşletme Şefliği ve Kırsal Çevre Derneği (Tam adı Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği) ile iletişime geçilmiş, Kırsal Çevre Derneği ve Komisyonumuz üyeleriyle 25 Mayıs 2021 günü Eymir Gölü çevresindeki ODTÜ ormanında bir inceleme gezisi yapılmıştır. Yapılan gözlemlerde, ormandaki bazı karaçamlarda çeşitli düzeylerde kurumalar olduğu saptanmıştır.  Kırsal Çevre Derneği uzmanlarınca kuruyan ağaçlarda bazı tekniklerle yapılan ilk incelemelerde, kurumalarda kuraklığın etkili olduğu görüşü ağır basmıştır. Yalnızca bazı ağaçların kurumasının, bu ağaçların köklerini uzatabildiği toprak katmanları ile ilgili olabileceği belirtilmiştir.

 Genel olarak, ağaçlardaki kurumaların nedenleri şunlardır;

-Toprak özelliklerinin veya ibrelerdeki besin maddesi içeriklerinin bozulması,

-Ağaçlarda görülebilecek zararlıların varlığı

-Fungal ya da bakteriyel hastalık olasılığı

-İklimsel faktörler (Yağış, sıcaklık, nem vb)

ODTÜ ormanlarındaki kurumalar ilk değildir, daha önceki yıllarda da (1995, 2002 gibi) kurumalar olduğu bilinmektedir. 2002 yılındaki kurumalara ilişkin ODTÜ Ağaçlandırma ve Çevre Düzenleme Müdürlüğü’nün internet sitesinde de yayımladığı, Orman Genel Müdürlüğü, İç Anadolu Ormancılık Araştırma Enstitüsü’nün hazırladığı kapsamlı bir rapor bulunmaktadır. Söz konusu raporda, o dönemdeki kurumaların iklimden kaynaklandığı, yaşanan yarı kurak ve tam kurak iklim koşullarının, aşırı sıcaklık değerlerinin kurumalara neden olduğu sonucuna varılmıştır.

Günümüzde yaşanan ağaç kurumaları için Orman İşletme Şefliği ve Kırsal Çevre Derneği üyelerinde hâkim olan görüş; kurumanın, eski yıllarda olduğu gibi kuraklığa bağlı olarak geliştiği yönündedir. Ancak toprak ve ibre yapısı, böceklenme ve hastalık kontrolü için daha fazla inceleme yapmak gerektiği değerlendirilmiştir.

Ayrıca saha çalışması dışında Komisyonumuz tarafından ön inceleme niteliği taşıyan ve uzaktan algılama teknolojilerini kullanan bir haritalama çalışması yapılmıştır. Bu haritalama çalışması, arazi gezisinde saptanan örnek ağaç konumları ile Sentinel HUB adlı uydu görüntüsü sağlama platformu kullanılarak temin edilen uydu görüntüsüne dayalı Normalize Nem Farkı İndeksi (NDVI) haritalarının çakıştırılması yoluyla yapılmıştır. Arazi gezisi sırasında gözlemlenen kuru ağaçların konumu, 7 Aralık 2020 ile 25 Mayıs 2021 tarihleri arasında gözlemlenen nem indeksi ve NDVI haritası ve ile çakıştırıldığında, söz konusu ağaçların bulunduğu çevrede su stresinin tespit edildiği yani kuraklık durumunun olduğu gözlemlenebilmektedir. Söz konusu çalışmalar taslak niteliğinde olup daha sonra alanda yapılacak olan ileri araştırma çalışmalarını desteklemek ve yönlendirmek açısından bir başlangıç noktası olma amacını taşımaktadır.

Komisyonumuzca bundan sonra atılacak adımlar kapsamında ODTÜ Rektörlüğü, ODTÜ Ağaçlandırma ve Çevre Düzenleme Müdürlüğü, Ankara Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Sağlık Komisyonu, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü ile iletişime geçilmesine, Orman İşletme Şefliği ve Kırsal Çevre Derneği ile var olan ilişkilerin bilgi alış verişi çerçevesinde sürdürülmesine karar verilmiştir.

Üyelerimize duyurulur.

Saygılarımızla

ODTÜ Mezunları Derneği

Başa dön tuşu

Değerli Üyelerimiz,

Derneğimize bağışlarınızı bekliyoruz.

DERNEK İŞ BANKASI BAĞIŞ HESAPLARI 

İŞ BANKASI ODTÜ ŞUBESİ

TL HESABI

HESAP ADI: ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MEZUNLARI DERNEĞİ

IBAN: TR63 0006 4000 0014 2291 4222 59

USD HESABI

HESAP ADI: ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MEZUNLARI DERNEĞİ

IBAN: TR39 0006 4000 0024 2293 7971 49

EURO HESABI

HESAP ADI: ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MEZUNLARI DERNEĞİ

IBAN: TR98 0006 4000 0024 2293 7971 54

SWİFT KODU: ISBKTRISXXX

Önemli Not: Açıklama bölümüne sadece DERNEK BAĞIŞI ve İLETİŞİM BİLGİSİ yazılması gerekmektedir.

Saygılarımızla,

ODTÜ Mezunları Derneği

Yönetim Kurulu