DuyurularGenelHaberlerSlider

ODTÜ MD KOLEKSİYON KULÜBÜ: ‘‘Atatürk’ün 27 Aralık 1919’da Ankara’ya Gelişinin 100. Yılı Nedeniyle Özel Anma Etkinliği”

ODTÜ MD KOLEKSİYON KULÜBÜ

2019-2020 DÖNEMİ ÜÇÜNCÜ SERGİLİ TOPLANTISINDA BULUŞUYOR

90.Buluşma

‘‘Atatürk’ün 27 Aralık 1919’da Ankara’ya Gelişinin 100. Yılı Nedeniyle Özel Anma Etkinliği”

 

Koleksiyon Kulübümüzün 2019-2020 döneminin üçüncü sergili toplantısında özel bir anma etkinliği ile bir arada olacağız. Türkiye Cumhuriyet’inin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak yola koyulduğu özgürlük ve kurtuluş mücadelesinin Amasya, Erzurum ve Sivas’tan sonra son noktası olan Ankara’ya 27 Aralık 1919 tarihinde gelişinin 100. yılı nedeniyle, kuruluşu 1932 yılına giden Ankara Kulübü Derneği ve ODTÜ Türk Halk Bilimi Topluluğu Mezunları ile ortak bir toplantıda bu özel günü hatırlayacağız ve anacağız.

 

Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan (SOC’92) bu özel günü şöyle anlatmaktadır: “27 Aralık tarihi, Ulusumuz ve Cumhuriyet tarihimiz açısından son derece önemli bir gündür. 27 Aralık 1919’da Ulu Önder Atatürk Samsun’dan başlayan Anadolu yolculuğunu Ankara’ya gelerek tamamladı. Bu yolculuk aynı zamanda Milli Mücadele Projesinin hazırlıklarının yapıldığı bir süreçti. Proje bozkırın ortasında, Ankara’da uygulamaya konuldu. 1919 yılında Anadolu’daki manzara genel hatlarıyla şöyleydi: Orta Anadolu’daki bir avuç toprak parçası dışında Anadolu, dönemin emperyalist güçlerince paylaşılmıştı. Hükümet Merkezi İstanbul işgal altındaydı ve Yunan orduları durmadan İç Anadolu’da ilerliyordu. Ülkenin her bir yanından işgalci güçlerin yaptığı zulme ilişkin acı haberler geliyordu. Fakat bu haksızlık, bu zulüm bir büyük Ulusa yapılmaktaydı ve aynı Ulus, işgalci güçlere yem olamayacak kadar onurluydu ve şanlı bir geçmişe sahipti. Nitekim Batı Anadolu’da zeybekler, Güney’de, Güneydoğu’da ve Doğu Anadolu’da yerel milisler işgalci güçlere karşı tüm güçleriyle direniyor ve bu ağır cezanın hiçbir şekilde hazmedilemeyeceğinin işaretlerini veriyorlardı. Bağımsızlık kaçınılmazdı fakat bunu yerel milislerle ve yerel çarpışmalarla başarmak bir o kadar güçtü. Milli Mücadeleyi Ulusal Kurtuluş Savaşına dönüştürecek ve yerel güçleri toparlayacak bir lider, bir önder gerekiyordu. İşte bu Önder, Gazi Mustafa Kemal Atatürk 27 Aralık 1919’da Dikmen sırtlarında belirdi… Büyük önderi 3000 atlı ve 700 yaya Seymenden oluşan büyük bir Seymen Alayı ile karşılayan Seymenler ve Ankaralılar, Büyük Seymen Alayının düzenlendiği bu tarihi günü, karanlık bir dönemi kapatıp, aydınlık bir geleceğe geçişi müjdelediği inancıyla “Kızılca Gün” olarak tanımlarlar. “Davul, Sancak, Sinsin ve Seymen Alayı” sembolleriyle Kızılca Günler aynı zamanda yeni bir devletin kuruluşunu ve yeni bir liderin seçilişini müjdeleyen günlerdir. O tarihi günde Seymenleri, Bacıerenleri ve tüm toplum kesimleriyle onbinlerce kişiden oluşan Seymen Alayıyla Ankaralılar, Türk Bağımsızlık hareketinin yeni lideri Mustafa Kemal’i bağrına basmış ve “ fiilen” o gün yeni bir devlet, Türkiye Cumhuriyeti devleti kurulmuştur.”

 

Bu özel günü anmak amacıyla 2 Aralık 2019 – 4 Ocak 2020 tarihleri arasında sergi dolaplarımızda bir koleksiyon sergimiz olacak. Sergimizde Kulüp üyemiz Süleyman Durdağ’ın koleksiyonundan Atatürk’ün kullandığı müzik aletleri sergilemesine ilave olarak Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan’a ait Seymen ve Bacıeren kültürüne ait giysiler, objeler ve dökümanlar sergilenecek. Ayrıca Kulüp üyesi dostlarımız Necati Kazancı (ME’76), Ali Baltacıoğlu, Bülent Yılmazer (ME’83) ve Hakan Yılmaz’ın (ME’85) koleksiyonlarından Cumhuriyet’in kuruluş yıllarına ait fotoğraf, pul, ilk gün zarfı, döküman ve belgeler yer alacak.

 

Bu sergiye ait Koleksiyon Kulübü toplantısı ise büyük salona ihtiyaç olmasından dolayı 9 Aralık 2019 Pazartesi günü saat 19:30’da Vişnelik Salonunda gerçekleşecek. Toplantımızın konuşmacıları Kulüp üyemiz Süleyman Durdağ “Atatürk’ün kullandığı Müzik Aletleri”, Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan “Kızılca Gün” ve Ankara Kulübü Derneği Yönetim Kurulu üyesi Gülay Karaca ise “Kurtuluş Savaşında Bacıeren’lerin rolü” başlıklı konuşmalar yapacak. Söz konusu toplantıda Ankara Kulübü Derneğinin Seymen ve Bacıeren ekiplerinin gösterilerine ilave olarak ODTÜ Türk Halk Bilimi Topluluğu Mezunlarının Seymen ekibi de gösteriler yapacak.

Bu özel günü birlikte hatırlamak ve anmak isteyen üyelerimizi ve dostlarımızı aileleri ile birlikte

9 Aralık 2019 Pazartesi günü saat 19:30da Vişnelik Salonunda yapılacak toplantımıza bekliyoruz.

Başa dön tuşu

Değerli Üyelerimiz,

Derneğimize bağışlarınızı bekliyoruz.

DERNEK İŞ BANKASI BAĞIŞ HESAPLARI 

İŞ BANKASI ODTÜ ŞUBESİ

TL HESABI

HESAP ADI: ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MEZUNLARI DERNEĞİ

IBAN: TR63 0006 4000 0014 2291 4222 59

USD HESABI

HESAP ADI: ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MEZUNLARI DERNEĞİ

IBAN: TR39 0006 4000 0024 2293 7971 49

EURO HESABI

HESAP ADI: ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MEZUNLARI DERNEĞİ

IBAN: TR98 0006 4000 0024 2293 7971 54

SWİFT KODU: ISBKTRISXXX

Önemli Not: Açıklama bölümüne sadece DERNEK BAĞIŞI ve İLETİŞİM BİLGİSİ yazılması gerekmektedir.

Saygılarımızla,

ODTÜ Mezunları Derneği

Yönetim Kurulu