2018 yılı içinde yaşanan ekonomik kriz enerji sektörünü yoğun bir şekilde etkilemiştir. Elektrikte öngörülen kurulu güç, üretim ve tüketim, doğal gaz da tüketim artışları gerçekleşmemiştir.
TEİAŞ’ın çalışmalarında, kurulu gücün 2018 sonunda 91.028 MW’a ulaşması hedeflenmiş, ancak 88.550 MW olmuştur. Elektrik tüketiminin; 2018 yılında düşük senaryoda 301,5 TWh, baz senaryoda 304,4 TWh ve yüksek senaryoda 307,2 TWh’a ulaşması öngörülürken, tüketim, TEİAŞ verilerine göre 300,1 TWh, ETKB beyanlarına göre bu rakamdan %1 daha fazla gerçekleşmiştir.
2018 yılı geçici verilerine göre, doğal gaz tüketimi 50 milyar m3 düzeyinde olmuş ve EPDK’nın 2018 doğal gaz tüketim tahmini olan 54,5 milyar m3 ‘ün gerisinde kalmıştır.
Ocak, Nisan, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında yapılan zamlarla, elektrik fiyatları 2017 sonuna göre; konutlarda %45, diğer tüketici grupları için %71-72 oranlarında artmıştır. Elektrik fiyat artış oranları; %20,30 olduğu ifade edilen yıllık enflasyon oranından, %121,7- 254,7 oranında yüksek gerçekleşmiştir.
2018 içinde Nisan, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında yapılan zamlarla, 2017 sonuna göre doğal gaz fiyatları konutlarda %25-37, küçük sanayi kuruluşlarında % 29,5, büyük sanayi kuruluşlarında %100, elektrik üretimi için yakıt olarak doğal gaz kullanan santrallarda %146 oranında artmıştır.
Elektrik tüketiminde artışların düşük düzeyde seyri ve arzdaki fazlalığı, enerji sektöründe kredi geri ödemelerini de etkilemiş ve takipteki krediler çok yüksek oranda artarken bazı kuruluşlar kredilerini yeniden yapılandırmaya yönelmiştir.
İhtiyaç sahibi vatandaşların 150 kilovatsaate kadar elektrik tüketimini ve bu kapsamda yaklaşık 2,5 milyonun üzerindeki hanede her ay ortalama 80 liralık elektrik faturasını devletin karşılanacağı duyurulmuş, daha sonra bu rakamın konutta yaşayan kişi sayısına göre düşürüleceği açıklanmıştır.
ODTÜ Mezunları Derneği Enerji Komisyonu tarafından 2 Mart 2019 tarihinde düzenlenecek olan panelde, ülkemizde elektrik ve gaz fiyatlarının 2018’de değişimi, enerjiye erişebilirlik ve enerji fiyatlarına katlanılabilirlik, konunun uzmanları tarafından ayrıntılı bir şekilde irdelenecek ve tartışılacaktır.
Panelistlerden Olgun Sakarya ve Oğuz Türkyılmaz’ın yanı sıra ODTÜ Mezunları Derneği Enerji Komisyonu üyeleri Orhan Aytaç, Yusuf Bayrak ve Mehmet Kayadelen tarafından TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu çatısı altında hazırlanan ve 26.2.2019 tarihinde basın ve Kamuoyuna açıklanan “2018 Yılı Elektrik ve Doğalgaz Fiyatları, Tarife Uygulamaları, Maliyetleri Artıran Etkenler ve Yapılması Gerekenler” başlıklı kapsamlı Raporun bulguları da panelde değerlendirilecektir.
Enerji fiyatlarının oluşumunda belirleyici olan etkenler, fiyat artışlarının seyri, tarifelerdeki düzenlemeler, yurttaşların enerjiye erişebilirliği, yükselen enerji fiyatlarına nasıl katlanacağı vb. konulara ilgi duyan herkesi panelimize bekliyoruz.
PROGRAM
PANEL YÖNETİCİSİ: Budak DİLLİ (EE’72) Enerji İşleri Eski Genel Müdürü, ODTÜ Mezunları Derneği Enerji Komisyonu Üyesi
PANELİSTLER:
Selin Sayek Böke (ECON 93) İktisatçı, CHP İzmir Milletvekili
Osman Nuri Doğan Elektrik Mühendisi, TEDAŞ Eski Genel Müdürü
Olgun Sakarya Elektrik Mühendisi, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Eski Yöneticisi, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Danışmanı
Oğuz Türkyılmaz (IE’73) ODTÜ Mezunlar Derneği Enerji Komisyonu Üyesi, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı
Tarih: 2 Mart 2018 Cumartesi Saat: 13.30 YER: ODTÜ Mezunlar Derneği, Vişnelik Salonu
Saygılarımızla, ODTÜ Mezunları Derneği |