ODTÜ Mezunları Derneği bünyesinde her sene yaptığımız “Evde Şarap Yapımı”eğitimimiz 5 Ocak 2018 Cuma günü başladı.
Katılımın çok yoğun olduğu kursumuzun programı aşağıdadır:
PROGRAM;
Eğitim günü: 5 Ocak 2018 Cuma
1.Ders
- Evde şarap yapımına giriş. Neden kendi şarabımızı yapıyoruz? Yasalar bu konuda ne diyor?
2. Ders
- Şaraplık Üzüm bağlarının özellikleri
- Terruar kavramı
- Üzümün olgunlaşması; fenolik olgunlaşma
- Hasat zamanının belirlenmesi
- Şarap yapılacak yerin hazırlanması
- Temizlik ve sterilizasyon için kullanılacak kimyasallar
- Üzümün toplanması, satın alınması ve taşınması
Eğitim günü: 12 Ocak 2018, Cuma
1.Ders
Üzüm türleri ve özellikleri; yerli türler ve yabancı türler
2. Ders
- Sap ayırma ve üzümün patlatılması
- Şıranın değerlendirilmesi; şeker, asit, pH ve potansiyel alkol
- Kükürtleme
Eğitim günü: 19 Ocak 2018, Cuma,
1. Ders
- Mayalama
- Maya cinsleri ve özellikleri
- Mayanın çoğalması ve alkol üretimi
- Maya gıdası
2. Ders
- Şarabın değerlendirilmesi ve tadım
- Servis sıcaklığı
Eğitim günü: 26 Ocak 2018, Cuma
1.Ders
- Kırmızı ve beyaz şarap yapım aşamaları
- Beyaz şarapta soğuk çöktürme
2. Ders
- Şarap yapımında kullanılan malzemelerin özellikleri
- Maserasyon süre, sıcaklık ve çeşitleri
- Fermentasyon
- Havalandırma, karıştırma ve kapak kırma
- Fermentasyonun durması
- Pres
Eğitim günü: 2 Şubat 2018, Cuma
1.Ders
- Yarım kalmış fermentasyonun yeniden başlatılması teknikleri
- Aktarma ve fermentasyonun tamamlanması
- Azalan kükürdün tamamlanması
- 2. ve 3. aktarma zamanları
- Hidrojen sülfür sorunu
- Bakır uygulaması
2. Ders
- Malolaktik fermentasyon
- Durultma ve durultmada kullanılan kimyasallar
- Protein bulanıklığı
- Filtre
- Stabilizasyon
- Fıçı; Amerikan ve Fransız
- TA çöktürmesi
- Şişeleme
- Mantarlama ve kapsülleme
Eğitim günü: 9 Şubat 2018, Cuma
1. Ders
- Şarap hastalıkları ve kusurları; önlem ve sorun giderme yöntemleri
- Tat ve aromalar
- Uçar asit analizi
- Kükürt analizi
2.Ders
- Asit ölçümü
- Alkol ölçümü
- Oksidasyon
- Şişede yaşlandırma ve koşulları
- Şarap yemek uyumu
- Şarap ve sağlık; alkol sınırı
Not: Derslerin işlenişi sırasında değişiklik yapılabilir.
|
|
|
|
|
|
|