Üye DuyurularıDuyurularGenelHaberlerSlider

SÖYLEŞİ: NEDEN HUKUK DEVLETİ?

Uğur Mumcu’yu anma etkinlikleri kapsamında 29 Ocak 2022 Cumartesi günü “Neden Hukuk Devleti?” konulu söyleşi düzenlendi.

SÖYLEŞİ: NEDEN HUKUK DEVLETİ? 

Tarih: 29.01.2022 – 14:00

Yer: Salon 56

 

Konuşmacılar

Av. Veli KÜÇÜK

(Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreteri)

Av. Ali ÖZDEMİR

(Ankara Barosu TBB delegesi)

Moderatör

Dr. Gülşah GÜLEN ÇİFTÇİ

29.Adalet ve Demokrasi Haftası

Neden Hukuk Devleti Söyleşisi

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı tarafından düzenlenen 29. Adalet ve Demokrasi Haftası kapsamında 29 Ocak 2022 cumartesi günü ODTÜ Mezunları Derneği tarafından “Neden Hukuk Devleti” adlı söyleşiyi gerçekleştirildi. Yönetim Kurulu üyemiz Gülşah GÜLEN ÇİFTÇİ tarafından yürütülen söyleşiye Barolar Birliğinde Metin Feyzioğlu’nu deviren kadrolarda yer alan Adana Barosu Eski Başkanı ve TBB Genel Sekreteri Av. Veli Küçük ve Ankara Barosu TBB delegesi Av. Ali Özdemir’in konuşmacı olarak katıldı. Etkinlik, önceki gün istifa eden Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün görevden ayrılışının ardından “nasıl bir hukuk devleti istiyoruz” vurgusunun konuşulduğu bir ortamda gelişti.

Söyleşide ilk sözü alan TBB Genel Sekreteri Av. Veli Küçük; önceki gün istifa eden Adalet Bakanının aslında Cumhurbaşkanlığı sisteminin uygulanması ve sıkıntısının bir parçası olduğunu belirterek birçok yeni hapishane yapılması ya da çok büyük adliye binalarının yapılmasının adalet ile ilgili olmadığını, ancak mevcut yapının bu yapıları önemsediklerine vurgu yaptı. Yargıda 15 Temmuz’un ardından çok da farklı bir yapılaşma olmadığı ifade etti.

TBB seçimlerine de değinen Küçük; bir meslek örgütü seçimlerinin ilk defa toplumda bu kadar yoğun ilgi ile karşılandığını belirterek, bundan çok daha önemlisinin geçtiğimiz yıllarda 65 Baro başkanının Ankara’ya yürüyüşlerinin bu seçimleri de oldukça etkilediğini vurguladı. Bu yürüyüş, sonrasındaki baskıların ve baro başkanlarının kararlılıklarının özellikle dış basında çok fazla yer aldığı ve bu çıkışların tüm baskılara rağmen Baro seçimlerini etkilediğini anlattı. TBB seçimlerinde tüm baskılara, delege yapısının değiştirilmesine rağmen toplumdaki feraset duygusunun baskın çıktığını ve TBB’ndeki değişikliğin gerçekleştiğini ifade etti.

Ankara Barosu TBB delegesi Av. Ali Özdemir ise; toplumun örgütsüz yapısına vurgu yaparak, günümüzde yürütmenin yargı denetimine sahip olmadığını, en üst kurumundan başlayarak yargı organlarının yapısal sorunlarının bulunduğu ve devlette hesap verme ve hesap sorulma bilincinin giderek yok olduğu vurgusu yaptı. Günümüzde hakaret suçunun bir tutuklama nedeni olması ve tüm bu baskı ortamının toplumun yeterince örgütlü olmamasından kaynaklandığını ifade etti. Bu nedenle ülkemizdeki sorunların aşılabilmesi için başta demokrasi güçleri olmak üzere tüm demokratik kitle örgütlerinin ve sivil yapılanmaların birlikte mücadele etmeleri gerekliliğine vurgu yaptı.

Sunumların ardından salonun da katkısı ile hukuk ve toplumsal mücadelenin nasıl bir zeminde birleşebileceği üzerine konuşuldu. Kişi hak ve özgürlüklerinin ilköğretimden başlayarak insanlara kazandırılması gerektiği vurgulanırken; örgütlü bir toplum olmanın gerekliliği üzerinde duruldu. Kurumların bir yandan bireylerin örgütlenmesinin önünü açacak olanaklar yaratması bir yandan da ortak mücadele alanlarının geliştirmek için alan yaratma sorumluluğu bir kez daha vurgulandı.

Başa dön tuşu

Değerli Üyelerimiz,

Derneğimize bağışlarınızı bekliyoruz.

DERNEK İŞ BANKASI BAĞIŞ HESAPLARI 

İŞ BANKASI ODTÜ ŞUBESİ

TL HESABI

HESAP ADI: ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MEZUNLARI DERNEĞİ

IBAN: TR63 0006 4000 0014 2291 4222 59

USD HESABI

HESAP ADI: ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MEZUNLARI DERNEĞİ

IBAN: TR39 0006 4000 0024 2293 7971 49

EURO HESABI

HESAP ADI: ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MEZUNLARI DERNEĞİ

IBAN: TR98 0006 4000 0024 2293 7971 54

SWİFT KODU: ISBKTRISXXX

Önemli Not: Açıklama bölümüne sadece DERNEK BAĞIŞI ve İLETİŞİM BİLGİSİ yazılması gerekmektedir.

Saygılarımızla,

ODTÜ Mezunları Derneği

Yönetim Kurulu